Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Degu

Általános tudnivalók:

Magyarországon a degu csak néhány éve jelent meg, mint kedvencállat. Ez a kisrágcsáló eredetileg Dél-Amerikából, Chiléből származik; természetes élőhelyén föld alatti járatokat készít, ide menekül a ragadozók elől. A hímek az odú bejáratához kis földkupacokat építenek, ezekkel jelölik meg a területüket.

A degu testtömege mindössze 150-250 gramm, barnás-, a hasán világosabb krémszínű. Farka rendkívül hosszú, de ennél fogva soha ne próbáljuk meg felemelni, mert a bőr könnyen leszakad róla!

Az állatok nappal, főleg korán reggel és estefelé aktívak. Átlagos élettartamuk 5-8 év.


Etetés:

A deguk a természetben különböző gyökereket, fűféléket és más növényi részeket fogyasztanak.

Etetésüknél a széna meghatározó fontosságú: egyrészt biztosítja számukra a megfelelő rostellátást, másrészt elengedhetetlen a jó emésztéshez és bélműködéshez, ezért mindig legyen az állatok előtt. Fontos, hogy a széna ne legyen poros, penészes vagy megbarnult.

Ezen kívül szerezzünk be egy jó minőségű, megfelelő vitamin- és ásványianyag tartalmú deguknak készült tápot, ami olajos magvakat (tökmag, napraforgó, dió) nem tartalmaz, mert az nem hízlalnak. Az eleség ne legyen mézes vagy cukros, mert a deguk általában hajlamosak a cukorbetegségre, ami könnyebben kialakul, ha édes táplálékot kapnak.

Adhatunk kedvencünknek különböző zöldségeket, fűféléket (pl. pitypangot, tyúkhúrt), csíráztathatunk búzát; de édes gyümölcsöket, aszalt gyümölcsöt, illetve emberi élelmiszereket (csokit, kekszet) ne adjunk az állatnak!

Ne adjunk továbbá burgonyát a magas keményítőtartalma, és a héja alatt megtalálható mérgező szolanintartalma miatt, és salátát a műtrágyákból felhalmozott és raktározott káros anyagai miatt. Nem kaphatnak a k-betűvel kezdődő zöldségekből sem (káposzta, karalábé, karfiol), mert ezek felfúvódást okozhatnak!

Fontos, hogy víz mindig legyen az állatok előtt; erre a lédús takarmányozás mellett is szükségük van. A legjobb a boltokban kapható golyós önitató használata.

Érdekes, hogy az egészséges felnőtt degu fogai narancssárgák. A nyálban kiválasztódó egyik enzimjük bontja a növényi klorofillt és a képződő színes anyag színezi el a fogukat. A kisdeguk foga a tejről a szilárd táplálékra való áttérés után rövid időn belül besárgul.

Tartási körülmények, szaporítás:

Degu tartására kiválóan megfelel az állatkereskedésekben kapható egyszintes vagy emeletes ketrec. A lényeg, hogy minél nagyobb hely álljon az állatok rendelkezésére. Alomnak forgácsot vagy macskaalmot használjunk. A ketrecet változatosan berendezhetjük, betehetünk egy kisebb odút vagy házikót is, amelyet szeretnek kibélelni papírzsebkendővel és szénával. Szívesen rágcsálnak faágakat is, amik lehetnek pl. alma, körte, bükk, nyárfa, a lényeg, hogy egyik se legyen mérgező.

A deguk a természetben csoportokban élnek, ezért ha lehet, ne tartsuk őket egyedül, mert igénylik a társaságot és társ nélkül még akkor is unatkoznak, ha sokat foglalkozunk velük. Az azonos nemű és ellenkező nemű állatok is jól tarthatók együtt. Az összeszoktatás különösen könnyű, ha fiatal, 6-8 hetes állatokat vásárolunk. Ha eleinte lennének is összetűzések, ezek megszűnnek, amint a rangsor kialakul köztük. Nőstények mellett tarthatunk egyetlen hímet, de több hímet sohasem, mert komoly harcokat vívnának a nőstényekért!

A deguk rendkívül kíváncsi állatok, más házi kedvencektől (kutyáktól, macskáktól) sem félnek, ami veszélyes lehet. Ha kiengedjük őket a lakásban, vigyázzunk rá, hogy ne jussanak elektromos vezetékek és szobanövények közelébe és figyeljünk oda, nehogy megrágcsálják a berendezési tárgyakat.

A deguk 4-5 hónapos korukban érik el az ivarérettséget. Vemhességük a rágcsálók között igen hosszúnak számít, 87-92 napig (3 hónapig) tart. Tarthatunk egy hímet egy vagy több nősténnyel együtt, de egy csapaton belül több hím sose legyen!

Az átlagos alomszám 3-9. A kisdeguk fejletten, szőrösen, nyitott szemmel jönnek a világra és hamar önállóak lesznek. A 2. héttől kezdve szilárd táplálékot is fogyasztanak és 6 hetes korukban lehet őket elválasztani.

Fontos, hogy fialás után a hímet azonnal különítsük el pár napra, mert a nőstény az ellés után szinte azonnal újraivarzik és az ilyen gyakori vemhesség nagyon megterhelő az anya számára.


Ha további kérdései lennének, illetve bármilyen rendelleneséget tapasztal degujával kapcsolatban,
forduljon hozzánk bizalommal!