Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Mikrochip

ELEKTRONIKUS ÁLLATAZONOSÍTÓ RENDSZER (MIKROCHIP)

Az Európai Unióhoz való csatlakozással hazánkban is megkezdődött az állatok azonosítási rendszerének kidolgozása. Az elektronikus állatazonosítás eszköze a mikrochip, amely a nyak bőre alá ültetve az egyedi megjelölést szolgálja.

A mikrochip mérete mindössze 11 x 2 mm. Tizenhat karakterből álló kódot rejt magában, amely a megfelelő érzékelővel bármikor leolvasható. A kód első két számjegye (34) Magyarországot jelöli, így külföldön sem okoz problémát az azonosítás. A kóddal ellátott házi kedvenc a Magyar Állatorvosi Kamara számítógépes nyilvántartási rendszerének részévé válik, itt dolgozzák fel a beültetéskor kitöltött bejelentőlap adatait. Az elveszett vagy ellopott állatok kódjának leolvasásával egyszerűvé és megbízhatóvá válik az azonosítás, hiszen az adatbázison keresztül meghatározható az eredeti tulajdonos.

A kód bekerül az állat oltási könyvébe (amelyben a mikrorchip beültetését a megbízott állatorvos aláírásával és bélyegzőjével igazolja), valamint az állatorvos nyilvántartási rendszerébe.

A mikrochip behelyezése a vakcinázáshoz hasonló: gyors és fájdalommentes injekció a tarkótájékra, a nyak bőre alá, bal oldalon. A korábbi azonosítási módszerekkel (pl. tetoválás) szemben legnagyobb előnye, hogy behelyezése egyszerű, fájdalommentes, nem hamisítható, az állat egész élete során működik. A mikrochip szövetbarát anyagból készült, nem vándorol el az állat testében. Láthatatlan, így semmilyen küllemi elváltozást nem okoz.

Az elektronikus állatazonosítás 2005. január 1-től kötelező a törzskönyvezett kiskutyáknál: a fajtatiszta kutyakölykök származási lapját a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) csak a mikrochip beültetése után állítja ki. Elengedhetetlen továbbá munka- és vadászkutyáknál, valamint az Európai Unió országaiba utazó állatoknál. A mikrochip feltétele a nemzetközi állatútlevélnek.